Et personlig horoskop - hvordan forstå seg på og tolke det? Og hva betyr de enkelte planetene, aksene og astroidene?


Et personlig horoskop er en avbildningen av himmelen i det en person blir født, sett i fra det stedet personen blei født akkurat på fødselstidspunktet. Alt dette har sin egenartige betydning for personen som blei født, det viser hvem personen er, ens gode og dårlige egenskaper, hvilke potensialer personen har, hvilke utfordinger en vil støte på i livet, temaer som livet vil dreie seg om. Det viser hvilke utvikling en person vil gå igjennom i løpet av et liv, hva som faller lett og hva som er utfordrende, men også hvor en vil finne glede og tilfredshet.


Hva forholder en seg til i et personlig horoskop?

De tolv stjernetegnene langt der ute danner rammen rundt hele horoskopet som vi forholder oss til. Ellers så forholder vi oss til planetene som er i solsystemet vårt, ti stykk inkl. sola og månen, selv om sola og månen ikke er planeter da. Pluto er også degradert i fra å være en planet, til å være en mindre gjenstand i solsystemet eller dvergplanet, men vi regner den med for det. Vi forholder oss til de to viktigste aksene, ascendante/descendante og MC/IC (Medium Coeli/Imum Coeli). Ascendanten faller i det tegnet som stiger opp i øst da en blir født, og descendenten i det tegnet som går ned i vest i det en blir født. MC er det høyeste punktet på himmelen i fødselsøyeblikket, og IC det laveste punktet. dvs. det høyeste og laveste punktet på ekliptikken, som er den imaginære sirkelen som sola beveger seg over i løpet av ett år. Altså på sola sin bane på himmelen, sett i fra jorda. (egentlig så er det jo jorda som går rundt sola, men sett i fra jorda, så blir det solas bane rundt jorda).

Disse Aksene deler horoskopet inn i visse kakestykker som igjen deles inn slik at der blir tolv stykk av de, som da kalles huser og som igjen står for 12 livsområder.

Måneknuteaksen er veldig viktig
En del astroider kan også gi mye tilleggsinformasjon.
I tillegg så kan vi også ta med noen andre interessante punkter, som f. eks. lykkepunktet, tapspunktet eller visse fikstjerner som alltid står på samme plass sett i fra jorda.

- de 12 stjernetegnene
- planetene i vårt solsystem
- aksene Ascendanten/Descendanten og MC/IC
- 12 livsområder også kalt 12 huser i astrologien
- måneknutene
- astroider kan gi viktig tilleggsinfo
- fiksstjerner kan gi viktig tilleggsinfo


Så hvor begynner vi for å forstå seg på dette her? 

- Første kjøreregel er at sola er vår grunnenergi - vår egentlige identitet, så den er viktigst og det er derfor at en sier at en er tvilling, dersom sola stod i tvillingens tegn da en blei født.
- Så ser en på hvor månen står, den er også veldig viktig - den står for ens generelle følelser - ikke forelskelse - men hva som må til for at en skal føle seg trygg og vel og hvordan en reagerer følelsesmessig på ting som skjer.
Og så ser en på ascendenten (den horisontale/vannrette aksen) - den viser hvilket førsteinntrykk en får av en person, esoterisk sett så har den en dypere betydning også.
- En ser også om der finnes flere planeter som ligger tett ved siden av hverandre som kalles et stellium - dersom der er tre eller flere planeter ved siden av hverandre så får disse også en veldig stor påvirkning på personen.
- Måneknuteaksen er også veldig viktig. Den sørlige måneknuten viser hva som faller enkelt for oss, og den nordlige måneknuten viser hvor vi skal hen og som ikke alltid faller så lett.

- Dersom der er planeter på en av aksene eller veldig nær aksene, så vil den planeten veie tungt og være viktig.  Altså på enten ascendenten eller descendenten, MC eller IC eller på måneknuteaksen.


Et eksempel på hvordan et personlig horoskop ser ut, av Ola Normann

- Element og kvalitetsfordelingen er også veldig viktig. De forskjellige tegnene her forskjellige elementer, ild, jord, luft og vann og forskjellige kvaliteter, som igangsettende, fast og bevegelig. En teller hvor mange planeter som ligger i de enkelte elementene og de enkelte kvalitetene, og ser hvor der er mest og/eller minst. Ascendanten og MC aksene tar en også med og ser hvor de er. Sola, månen, ascendenten og MC for ofte 2 poeng og de andre planetene bare 1 poeng. Det en har mye av, vil prege en mye og det en har lite av, vil en da ha mangel på.

Disse tingen er egentlig skjelettet i et horoskop. Alt det andre er det som ligger rundt skjelettet, som vi jo også selvfølgelig trenger. Men de viktigste byggeklossene får en av dette. Og da begynner ting å bli litt lettere å få oversikt på. Da ser en i hvilket tegn disse tingen ligger i og i hvilket livsområde og hvilke vinkler de danner med andre planeter eller akser. Og det viser et grovt overblikk over en person!

Utviklningsveien 

Utviklningsveien en person har igjennom livet, er å leve mer i månetegnet som barn og ung, så modnes inn i sola, ens egentlige identitet, for så å modnes inn i ascendantetegnet, som er ens sjels agenda i livet. En annen utfyllende måte å se utvikningen på og en ekstra tilleggsinfo er å se på den sørlige og nordlige måneknuten. En person kommer i fra den sørlige måneknuten og alt som har med den å gjøre faller enkelt, men den skal vokse inn i den nordlige måneknuten, noe som ikke alltid er så lett å oppnå, men dypt inni seg så vet en at det er dit en er på vei i livet.


Men hvordan forstå seg på all denne infoen?


Delpersonlighetene - planetene og astroidene! 

Alle de ti planetene i solsystemet eller astroidene, er “del personligheter” i oss, eller arketyper for de som er kjent med det begrepet. Disse planetene kan stå hvor som helst på himmelen i det vi blir født men preger oss alt etter hvor de står. En kan si at dersom en planet står i et stjernetegn, så bli den preget av det tegnet sin egenskap og energier. F. esk dersom Venus, som står for kjærlighet og verdier og det som en synes er fint, står i værtegnet, så vil personen sitt kjærlighetsliv og dens verdier være preget av værens egenskaper osv. Og alt etter hvilket hus eller livsområde planeten står i, så er det på dette livsområdet den lever seg mest ut i vedkommendes liv.

Har dere noen gang opplevd eller i det minste hørt andre si, en del av meg vil det, men så er det en annen del av meg som vil det motsatte? Eller når det gjelder visse ting i livet så er jeg slik, men i andre sammenhenger så er jeg slik. Eller det er rart, når det gjelder det, så er jeg utadvendt, men når det gjelder det, så er jeg ikke det. Dette forklares med at de forskjellige del personlighetene, les planetene, står i helt forskjellige tegn og blir deretter også veldig forskjellige.



Temaene i livet!

Aspektene/vinklene mellom planetene utgjør livs temaene til en person. Dersom disse planetene, eller del personlighetene, står vanskelig vinklet til hverandre, så samarbeider de ikke så lett og det fører lettere med seg indre eller ytre konflikter eller spenninger, men dersom de står fint vinklet til hverandre, så samarbeider de lettere og er også da i tegn som ligner mer på hverandre. De fineste aspektene/vinklene er 120 grader, som kalles en trigon og 60 grader som kalles et sekstil. Og de vanskeligste er 90 grader som kalles et kvadratur og 180 grader som er en opposisjon. Når planetene står ved siden av hverandre, det vi kaller en konjunksjon, kan planetene både samarbeide og ikke ville samarbeide - her kommer det an på hvilke planeter som står sammen.

Konklusjon

Med å se på disse tingene så har en allerede et inntrykk av personen, som stemmer ganske mye. Deretter så kan en se på alle de andre tingene - men det går jeg ikke videre inn på her, for her kommer avansert tolkning inn.


Hvilke betydning har så de enkelte planetene, aksene - delpersonlighetene?


De personlige planetene - de indre planetene, sola, månen, merkur, venus og mars!

Som sagt så står sola for ens egentlige identitet. Månen for ens grunnleggende følelsesliv - hvordan en må ha det for å føle seg  vel og hvordan en reagerer følelsesmessig på ting som skjer. Ps. ikke forelskelse og kjærlighet. Merkur strå for tenkning og kommunikasjon. Venus står for kjærlighet, skjønnhet og verdier, mars for energien - hvordan en hevder seg og for seksualiteten. Disse er de personlige planetene som beskriver ens personlighet.

De sosiale planetene - jupiter og saturn!

Jupiter og saturn er de sosiale plantene, som viser hen til hva vi opplever i livet. Jupiter er lykkeplaneten. En opplever ofte at livet går bra eller at en er lykkelig i det livsområdet som jupiter er i, preget av det tegnet den står i, dersom den ikke er innblandet i et tøft og ømt punkt i horoskopet da. Men den viser også til der hvor en vil lære mye i livet og bli vis. Saturn er den strenge læremesteren - her opplever vi det som er vanskeligst i livet, der den står vil en få sine livsutfordringer. Når vi kommer igjennom livets utfordringer, så finner vi livsvisdommen som jupiter gir oss.

De ytre planetene uranus, neptun og pluto!

Så har vi tre ytre planeter som uranus, neptun og pluto. De går så sent at de fleste som er født i det samme året, har de så og si på sammen sted. De trenger mange år for å gå igjennom et tegn, så de ser vi mer på i hvilket hus de står i, dvs. livsområde de står i et personlig horoskop. De viser også hen til sjelslivet og det metafysiske, spirituelle og åndelige. Dersom disse har mye kontakt med de personlige plantene, så er der stor sannsynlighet for at personen er interesser i mer enn den fysiske verden vi lever i. Om de ikke har kontakt med de personlige plantene eller liten kontakt, så henspeiler det mer til personer som er tilfreds med bare den fysiske virkeligheten. Alle disse plantene har det til felles at de bringer vekst i sjelslivet. Det kan ofte være på utfordrende måter, men gjennom utfordringer, så vokser en. Uranus står for plutselige ideer, handlinger, opprør mot det tradisjonelle, men også å få sjelslivet ned i fysisk form. Den står for tankens og sinnets intuisjon, hvor en bare forstår en situasjon, hendelse etc. til tross for at en egentlig ikke skulle kunne forstå den ut i fra rasjonell tankegang. Den kan oppleves som et lynnedslag og som en aha opplevelse. Pluto er power, kraft og gøds og er veldig intens. Den er som ei atombombe. Den står for liv, død og atter liv prinsippet, men aller oftest i overført betydning - noe forandres og transformeres. Neptun strå for romanse men kan også stå for “rosa briller“, kreativitet, følelsesmessig intuisjon, empati, guddommelig kjærlighet, åndelighet, spiritualitet, men også for rus, forvirring og flykt,

Aksene Ascendanten/Descendanten og MC/IC!

Ascendanten står som sagt, for førsteinntrykket vi gir til folk. Den er en selv. Den blir ofte beskrevet som ei maske vi viser folk utad. Sola og det andre kommer mer fram når vi blir "varme i trøya". Esoterisk så sier en at i løpet av livet så vil sjela skinne mer og mer igjennom denne maska og komme til uttrykk der en har ascendenten.


Har dere lagt merke til at dere blir kanskje kjent med en person, og så etter å ha blitt bedre kjent så er personen så annerledes? Mens det i andre tilfeller ikke er slik? I de tilfellene der en person er veldig annerledes ved første inntrykket, så er det som regel at ascendanten som står for førsteinntrykket, er i et så veldig forskjellig tegn i forhold til sola, månene og/eller de andre planetene. Det er normalt og riktig for disse personene å være slik, de er født slik. Men via astrologien så kan en forstå det. De andre som er ganske like når en blir bedre kjent med de, har mest sannsynlig ascendanten i et tegn som ikke er så ulikt det tegnet de har sola, månen eller en del andre planeter i.

Descendanten står for forhold, på alle måte, både partnere, kollegaer, og de en bor sammen med i bokollektiv etc. Den står for de andre, både partnere og åpne fiender. Den viser også hvordan en ønsker å ha det i et forhold.
MC står for hva vi gjør utad i samfunnet - hva vi vil bli husket for i ettertid av folk flest. Karriere og anerkjennelse.
IC står for våre røtter, hvor vi kommer i fra, barndommen osv.

Måneknutene!

Den sørlige måneknuten viser hva vi har lett for å leve ut, hvilke mønstre vi lett havner i som kanskje ikke ganger oss og som vi er frustrerte over. Den nordlige måneknuten viser oss hvor vi finner mer tilfredshet i livet - hvor vi skal hen, men det er ikke lett å leve ut den, den er ofte nifs, vanskelig og ens livs utfordring. Men den viser oss hva som vil gi oss tilfredshet og hvor vi skal hen i livet - hvor lærdommen vår i livet går hen. Den kan gi en forvirret person i livet en retning. Men personen må gå veien selv! Og selv om personen får vite hva det dreier seg om, så kan det ta lang tid før en er kommet dit - det er en livsprosess.....!!!

Chiron!

Chiron er også veldig viktig, den står for ens indre sår, men er også ens indre healer. Saturn gir de fysiske livsutfordringene og chiron viser hvor en får livsåret. Men chiron er også med å heale seg selv. Det er den sårede healeren. Så her er det meningen at en skal både komme igjennom saturns sine lekser og bli legt i fra chironsåret.

Astroidene!

Astroidene er så små sammenlignet med planetene, at de ikke blir kaldt planeter. Den største som er Ceres har en diameter på ca 1/3 del av månens diameter. De består av mest stein og befinner seg hovedsakelig i mellom mars og jupiter. Der er veldig mange av de, så vi kaller dette beltet for astroidebeltet. Ceres som var den første som blei oppdaget, blei oppdaget i 1801 og etter det så har de blitt mange. En del teorier går ut på at de en gang har vært en planet som er blitt sprengt, eller at de aldri klarte å danne seg til en planet. 

De fire største og viktigste astroidene - Vesta, Ceres, Juno og Pallas!

- Vesta står for ens indre, evige flamme. Hva brenner du for? Der Vesta er i horoskopet, viser til hva du brenner for i livet. Det kan være så mangt. På et dypere plan så står Vesta for ens indre energi, livskraft, ens kundalinienergi som også har sammenheng med ens seksualitet. Det er ens aller innerste flamme der en opplever at seksualiteten er en del av ens transformasjon, spirituell og legedom. Sex og spiritualitet har i mange kulturer blitt sett på veldig forkjellig, blant noen som synd og blant andre som en vei til opplysthet. Vesta står for hele dette temaet og det kan spille seg ut på forskjellige måter alt etter hvordan en selv ser på dette. For noen er det nonne/munke og klosterlivet og det å ikke ha sex, en vei til opplysthet, også innen Østens mystikere finnes denne læren. For andre er seksualiteten en form til opplysthet, spirituell og legedom som innen tantra f. eks. En kan enten føle at en ønsker å gå opp i denne ekstasen med flere partnere og ikke binde seg til en bestemt, eller at en ønsker å gå inn i et forhold med en sjelevenn, der en blir dypt transformert og gå opp i osmosen og alkemyen det er å forenes med en sjelefrende.
-Ceres står for moder jord,  jordsmonnet, næring, dyrking, avlingen, grøden og innhøstingen. Den står også for hvordan en tar til seg og gir i fra seg næring på alle plan. Den er moderen som viser hvordan en er blitt oppdratt og hvordan en selv oppdrar sine barn. Den står også for naturens sykluser, vår, sommer, høst og vinter, den viser hvordan en omgås sorg, når ting går inn i vinterdvale, og den viser til nytt liv etter sorgen.
-Juno viser hvordan vi er som partnere, mann og kone på alle måter. Her vises mer trofastheten og alle nevroser som kan oppstå som sjalusi, sinne, tristhet osv. når partnerskapet ikke fungerer slik det skal, men også til hvordan en kan klare å finne i sammen igjen etter mange vanskeligheter, den trofaste partneren som står med en i tykt og tynt, i de gode og de onde dagene.
-Pallas står for karriere og anerkjennelse. Den viser til konflikten mellom jobb kontra hjem, karriere kontra partner osv. Temaet kvinnefrigjørelse men også en del fremmedgjøring i fra det å være kvinne kommer under Pallas. Pallas fraskrev seg mye av sin kvinnelighet til fordel for den maskuline verden hun levde i. Men opprinnelig så var hun også en del av den store gudinnen som blei dyrket før den patriarkalske tida. Hun står for visdom, rettferdighet, beskyttelse, legedom derunder også alternative behandlingsformer.


Astroidene Psyche og Eros!

Psyche står for ens psyke, som betyr sinn. På gresk så betyr det også sjel. Den står for alt det en kan sette sammen av ordet psyke. Den viser hvordan det står til med ens psyke og ens sjel. Det er mer den irrelevante delen av sinnet, det som ofte ikke kan forklares med det rasjonelle, den rasjonelle merkur kommunikasjons planeten. Via psyke kan vi få kontakt med intuisjonen, ens høyere selv, de dunkle sidene i ens psyke, ens skyggesider. Den viser også ofte til en del av oss som trenger å leges å gjennomgå en stor transformasjon. Transformasjoner skjer jo i ens indre psyke. Når transformasjonen er ferdig, så oppnås en form for høyere bevissthet og opplysthet. Psyke i et horoskop viser hen til hvor en trenger å bli legt og transformert og hvor sjelens kamper vil finne sted.

Der er en flott kjærlighetshistorie mellom Psyche og Eros i mytologien, der Eros hadde fått i oppdrag å drepe Psyche av sin sjalusie mor, men istedenfor å drepe henne, så falt Eros pladask for henne og han giftet seg med henne. Men dette måtte de holde skjult, og dermed så fikk ikke Psyche vite hvem Eros var, hun fikk ikke se ansiktet hans og måtte love han at hun ikke skulle se det. Men Psyche kunne ikke dy seg og en natt tok hun en lampe og så på Eros og oppdaget at hun var gift med den flotte guden Eros, hun blei helt betatt forelsket i han. Men noe av oljen i fra lampen dryppet på Eros og han våknet, og blei sint på Psyche hvorfor hun hadde sett på han og for da bort i fra henne. Psyche blei helt fortvilet og desperat og satte på vei for å finne Eros igjen. Psyche opplever mange prøvelser og vanskeligheter og mange ganger ser det helt håpløst ut, men hun får alltid hjelp på helt uventet hold. Til slutt etter mange prøvelser og vanskeligheter, blir hun gjenforenet med Eros og nå kan de endelig gjøre ekteskapet offentlig og hun blir også omgjort til ei Gudinne. En kan også si at hun representerer den kvinnelige kundalini energien som finner veien oppigjennom energisystemet og blir gjenforenet med sin mannlige guddommelige energien - Eros.

- Eros var i mytologien guden for seksuell kjærlighet og begjær. Han blei ansett som uimotståelig. I romersk mytologi var Eros kjent som Cupid. I gresk kunst blei Eros avbildet som en bevinget ungdom, liten men vakker, ofte med øynene dekket for å symbolisere at han var blind pga. kjærlighet. Noen ganger bar han en blomst, men det var mer vanlig at han  bar en sølv bue og piler, kjærlighetspiler, piler av begjær som han skjøt inn i brystet til guder og mennesker.

Eros overmanner sinnet med kjærlighet og sex. Han representerer seksualitet, lidenskap, begjær, og kreativitet. Eros kan kaste lys over noen av ens erotiske tenning. Han står for en form for lidenskap som grenser til besettelse.

For at livet skal kunne opprettholdes og eksistere, så er denne seksuelle kraften ikke bare viktig, men nødvendig. Noen ganger sammenlignes Eros med Shiva i indisk mytelogi, selve skapelsen av livet. Den mannlige kraften i skapelsen. Denne forenes med sin make Psyche, den kvinnelige kraften som en da kan sammenligne med gudinnen Shakti i indisk mytologi. Dette sammenlignes med en kundalini oppvåkning, der Psyche/Shakti er den kvinnelige delen av en kundalini oppvåkning og Eros den mannlige delen. Det er meningen at disse skal forenes, men ofte så må den kvinnelige delen Psyche, gå en lang og strevsom vei, for å finne sin mannlige make, for så å smelte sammen med han. Dette skjer først å fremst i en selv, det guddommelige mannlige og det guddommelige kvinnelige trenger å smelte sammen i en selv først, men det kan også skje via et intimt forhold til en sjelefrende, der dype transformasjoner finner sted. En kundalini oppvåkning åpner de blokkeringene en har i energisystemet, så en blir nødt til å kjenne på gamle, sårede følelser, ta for seg gamle oppfatninger og forholde seg til fysiske problemer som en har ignorert. Kundalini oppvåkningen hjelper til og sender et lys inn i mørke, slik at en leges og blir hel og opplyst. Som igjen gjør at en er i stand til å gi seg hen til og smelte sammen med en virkelig sjelefrende.

Eksemplet ovenfor der en del astoider også er blitt tatt med


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De forskjellige livsveistallene/skjebnetallene fra 1 - 9 og mestertallene 11, 22 og 33!

Grunnleggende info om Numerologi

Fullmånen den 24. februar 2024 - Mulighet for kompromiss, til tross for utfordringer rundt kommunikasjonen:-)))